..::beRsaMaKu::..

Tuesday, March 1, 2011

tips pecahkan bisul

bisul??aduhhhhhhhhh sakitnye lah kan....

kat sini aku nk kongsi cara nk pecahkan bisul n keluarkan darah bisul tu tanpa melibatkan pembedahan dan suntikan...cara ni adalah cara zaman mak-mak kita dulu....mak aku dulu 7 mata bisul...cara ni jugaklah yang dia guna..dan adik beradik aku  yang kena bisul pun cara ni jugak lah yang dia gunakan..hehe...

cara ni mungkin nampak agak kolot...tapi doktor pun kata boleh buat gitu ((mengikut cakap doktor hospital pusrawi yang merawat adik aku semalam lah) ...boleh keluar semua punat2 dia dengan cara ni....

ok..taknak bebel panjang...nk bgtau cara-caranya....

barang-barang yang diperlukan ialah :

---- botol kaca ((botol nescafe@botol mayonis)
---- kertas surat khabar lama ( takyah la byk sgt....)
---- mancis atau lighter
---- kapas

cara-caranya :

1. bersihkan botol
2. lap botol sampai kering
3. koyakkan kertas kecil-kecil (sepadan dengan saiz botol)
4. bakar kertas tu dalam botol
5. bila botol tu dah berasap, tekapkan botol pada tempat bisul dan darah bisul akan keluar dengan sendiri...selagi tak habis selagi tu ia akan menyedut darah bisul tu..

proses ni boleh diulang-ulang banyak kali sehingga habis semua  darah bisul tu keluar...

tapi...sekiranya bisul anda tu pelik dari yang biasa-biasa....lebih baik rujuk dengan doktor jugak..sebab bisul ni ada macam-macam jenis...tapi selalunya doktor pun akan picit sampai keluar semua je...takkan ada pembedahan kecuali bengkak bisul tu tak hilang..memang akan kena opret lah jugak akhirnya...

selamat mencuba!!! dan jangan lupa dapatkan ubat dari klinik-klinik bertauliah terutamanya antibiotik untuk elakkan jangkitan kuman....:)

7 comments:

  1. betul tu DYN...

    jom2 kita try...

    ReplyDelete
  2. Kalau jerawat batu boleh apply tak cara ni? Hahaha ;D

    Sengal punya komen woi Shag! Keke ;P

    ReplyDelete
  3. puan besar shag yahaya----hahaha....senak perut gelak membaca soklan...sebab sambil tu terbayang cemane la kalau nk letak botol tu kat muka ms nk buat tu yer...hahahaha

    kekeke....

    ReplyDelete
  4. As'kum
    Pecahkan bisul ni kadang-kala boleh mendatangkan bahaya jangkitan kalau tersilap. Untuk yg ada masalah bisul, sila luangkan masa di web page ini sebelum mengambil apa2 tindakan:

    Petua Mengubati Bisul dan Nanah

    Bukannya apa, lebih selamat lengkapkan diri dgn info sebaiknya sebelum ambil apa2 tindakan. Semoga berjaya. Thanks.

    ReplyDelete
  5. Mcm ank sy ni.. kene bisul dkat kemaluan... mcm mane pulak???

    ReplyDelete
  6. saya pun perna kena... tapi saya ubat sendri..sama mkn ubat penahan sakit..kira 2 minggu baik sdh ni. rawat guna air jak..sama klu yg muslim baca ayat2 al quran...

    ReplyDelete